16. luukku

Helppo (jouluinen) rahkakakku (n.10 annosta)

Aineet:

n. 150 gr keksejä (tässä tapauksessa pipareita)

100 gr. sulatettua voita/margariinia

2dl kuohukerma

maustettu rahka 200g (tässä reseptissä Valion luumu-kaneli maustettu rahka)

2,5 liivatelehteä

ja 0,25 dl nestettä (esim. vettä tai mehua)

Muut tarvikkeet:

irtopohjavuoka (halkaisijaltaan n. 20 cm.)

kulho ja sekoitusvälineet, dl mitta

sähkövatkain (jos löytyy habaa vatkata kuohukerma vaahdoksi, niin anna mennä)

(leivinpaperia)

lusikoita yms.

On taas se aika vuodesta, kun pitäisi laittaa joulupöytä koreaksi. Tunkevatko sukulaiset kylään, pitäisikö seurustelukumppanin vanhempiin tehdä vaikutus tai kaipaatko muuten vaan vaihtelua iänikuisiin pipareihin ja torttuihin? Tällä helpolla reseptillä tuot vaihtelua pöytään ja pienillä muutoksilla sitä voi käyttää vaikka kaikissa vuoden juhlissa (täällä ainakin yksi, joka häpeämättä leipoo vastaavan kakun kaikkiin kissanristiäisiin).

Tämä reseptin kanssa ei tarvitse pelätä polttavansa mitään pohjaan ja myös hyvin keitttiötaitorajoitteinen ystäväni onnistui leipomaan tämän. Tässä reseptissä käytetty rahka maistuu hyvin lievästi luumulta, joten jos et ole esim. luumuhillon suurin fani, niin ei hätää. (Sanon tämän luumuhilloa koko ikänsä inhonneena.) Valion kausimakuihin kuuluu kuitenkin myös piparkakun makuinen rahka, joten jos luumu-kaneli epäilyttää, voi sen korvata sillä (tällöin pohjan keksit kannattaa vaihtaa digestiveihin).

Aloita upottamalla liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään (esim. teemuki tms. käy hyvin tähän tarkoitukseen). Murskaa piparit mahdollisimman pieniksi muruiksi. Itse laitan keksit keittiöpyyhkeen sisään ja murskaan kaulimella tai puukauhalla. Sulata rasva juoksevaksi ja sekoita keksimurska ja sula rasva keskenään kulhossa, niin että sekoitukseen ei jää kuivia keksinmuruja.

Aseta leivinpaperi vuon irtonaisen pohjan päälle ja sulje reunat sen ympärille niin, että paperi pysyy välissä. Leikkaa ylimääräinen osa pois, mutta jätä reunoille niin paljon paperia, että siitä saa tukevan otteen. (Jos haluat tarjoilla kakun vuon omalla pohjalla, voit jättää tämän vaiheen välistä.)

Taputtele keksi/rasva seos tasaisesti vuoan pohjalle ja laita kovettumaan jääkaappiin (jähmettymiseen menee n. 30 min).

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi kulhossa ja sekoita joukkoon rahka. Kun seos on tasainen, ota liivatelehdet pois vedestä ja purista niistä enimmät vedet pois. Mittaa esim. teemukiin 0,25 dl valittua nestettä (itse käytin tässä tapauksessa vettä, kun ei ollut rahkan makuun sopivaa mehua) ja kuumenna liivatteita nesteessä mikrossa 20-30s kunnes liivate on juoksevaa. Lisää liivateneste rahkaseokseen koko ajan sekoittaen ja sekoita vielä lopussa tarkoin välttääksesi liivatteen kovettumisen klimpiksi. (Mutta jos niin sattuisi käymään ja huomaat taikinaa vuokaan kaataessasi seassa liivateklöntin, sen voi huoletta kalastaa pois. Oman kokemuksen mukaan sillä ei ole mitään merkitystä rahkan jähmettymisen kannalta.)

Anna kakun jähmettyä jääkaapissa väh. 4 tuntia. Tämän jälkeen voit varovasti avata vuon reunan. Itse välttääkseni repeämiä yleensä ujutan veitsen kakun ja vuoan reunan väliin ja irrotan näin taikinan vuoan reunasta ennen reunan avaamista.

Jos laitoit leivinpaperin pohjalle, nosta sitä apunasi käyttäen kakku pois vuoan pohjalta lautaselle ja ujuta paperi pois välistä. Koristele mielesi mukaan. Itse käytin tämän kakun koristeluun samoja pipareita, joista tein pohjan.

Ja voila, tarjoile!

-Emma Kulmala