18. luukku

Hei arvoisa joulukansa ja tässä teille höpöttelyä ja jaarittelua vegaanin joulusta!

Perinteiseen joulupöytään kuuluu satunnainen määrä laatikoita ja kinkku. Kotona meillä tarjoiltiin usein myös lohta eri muodoissaan, poroa ja ehkä lihapullia lapsille. Sitten minä ihan yllättäen ilmoitin alkavani kasvissyöjäksi ja lopulta, kun erään vaikean joulupöytäkeskustelun jälkeen ymmärrettiin, että myöskään nugetti ei ole kasvis, ruvettiin kotona etsimään vaihtoehtoisia tapoja ruokkia minunkin kurniva masuni.

Nykyisin meidän joulupöytä notkuu myös kasvisruoista ja joka vuosi vähän erilaisista. Seasta löytyvät myös perinteiset laatikot sekä jo perinteeksi muodostunut ruusukaalikarpalosalaatti. Joulua voikin juhlistaa myös eettisessä ja ekologisessa hengessä kaikesta siihen yhdistetystä kulutusilakoinnista huolimatta. Talviaikaankin Suomesta on mahdollista ostaa kotimaisia kasviksia, joista voidaan valmistaa herkullisia ruokia – myös perheen sekaruokailijoille maittavia. Ideoita siihen, mitä kasviksia haluaa tarjota, voi löytää esimerkiksi satokausikalenterista.

Tänä vuonna olemme mummon kanssa suunnitelleet kokkaavamme yhdessä. Aiomme tehdä ainakin vegaanista sienisalaattia, punajuuri-savutofusalaattia sekä paahdettuja maa-artisokkia, jotka ovat äärimmäisen maukas ja helppo ruokavaihtoehto kenen tahansa kokeilla.

Nämä ruoat ovat kaikki maittavia sekä helppoja tehdä. Etenkin maa-artisokkaa suosittelen jokaiselle, jonka joulupöydästä sitä ei jo löydy. Sen valmistus vaatii vain n. 200-asteisen uunin, artisokkien huolellisen pesun sekä öljyä juuresten pinnalle. Oman maun mukaan juureksia voi myös maustaa suolalla tai pippurilla, mutta mielestäni maa-artisokan maku on hyvä ilmankin. Uunissa artisokat pehmenevät vähän reilussa puolessa tunnissa. Itse halkaisin artisokat, mutta sekään ei välttämättä ole tarpeen.

Punajuuri-savutofusalaatti oli hiukan monivaiheisempi, mutta kaiken työn arvoinen. Reseptin voi löytää Chocochilin blogista (https://chocochili.net/2012/12/lammin-punajuuri-savutofusalaatti/). Tunnustan, että oioin reseptissä hiukan mutkia ja käytin kaupasta ostettua pestoa, mutta näinkin tämä on varsin toimiva (oikeesti tosi hyvä) salaatti.

Vegaanisia sienisalaattireseptejä löytyy nopealla haulla pilvin pimein. Kuvan sienisalaatti on tehty Ruokalion ohjeen mukaan (https://ruokailo.fi/2017/12/11/kuohkea-sienisalaatti-v-g/)

Koko homman pointti: kokeilkaa rohkeasti ja löytäkää teidän ihan ikioma joulu! Sen voi tehdä omien voimavarojen mukaan niin ekologisesti kuin pystyy.

Iloista joulua ja joulunodotusta kaikille ihmisen muotoisille sekä tästä muotista poikkeaville!

 

– Tua Ollikainen