2. luukku

Fantastisia lukuvinkkejä jouluun

Johannes Pulkkinen

Joulunpyhät lähestyvät, ja ne ovat vuoden parasta aikaa uppoutua lukemisen iloihin. Kun aikaa kerrankin on, voi nauttia pitkistä kertomuksista, joissa genreistä parhain, fantasia, pääsee oikeuksiinsa. Koska pian on jo aika laittaa joululukeminen varaukseen kirjastosta, tässä muutamia lukuvinkkejä jouluajan iloksi.

 

Robin Hobb

Fantasian saralla Robin Hobb on yksi mestareista. Aloittaa kannattaa Näkijän taru -trilogiasta, jonka suomennoksista on sopivasti saatu uudet painokset. Hobbin viimeisimmän trilogian avausosa Narrin salamurhaaja (Fool’s Assassin) saatiin myös suomeksi vihdoin tänä syksynä. Hobbin luomassa maailmassa on juuri sopivasti Game of Thrones -henkistä synkkyyttä, väkivaltaa ja epäreiluutta, jotta kirjojen pohjimmainen hyvyys tuntuu sielua voitelevan hyvältä. Lisäksi Hobb, toisin kuin jotkut muut fantasiakirjailijat, osaa myös lopettaa tarinansa.

 

Tolkienin postuumit teokset

Jotkut meistä etsivät kauneutta kauneuden vuoksi, ja tietävät, ettei kaikkea kirjallisuutta tarvitse pakottaa romaanin ahtaaseen muotoon. He osaavat arvostaa J. R. R. Tolkienin tarustoa puhtaimmissa ja raaimmissa muodoissaan. Kun Tarun Sormusten Herrasta liitteet on luettu, Silmarillion ja Keskeneräisten tarujen kirja vievät syvemmälle Ardaan. Hardcore-tolkienistit jatkavat Beren and Lúthienin kaltaisiin luonnosfragmenttien kokoelmiin.

 

Fantastiset kirjoitusoppaat

Mutta toisaalta, jo larppaajat tv-sarja Pasilassa olivat sitä mieltä, että Taru Sormusten Herrasta on lastenkirja, ja että kovat jätkät kirjoittavat itse niiden omat saagat. Joulunpyhinä jos joskus on aikaa luomistyölle, joten viimeinen lukusuositus on omistettu kirjoittajille. Uusien maailmojen rakentamista varten on hyvä hakea näkökulmia ja inspiraatiota kirjoitusoppaista. Suomalaisen fandomin viisautta on tiivistetty teoksiin Kirjoita kosmos: Opas spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen ja Kummallisen kirjoittajat: Opas fiktiivisen maailman luomiseen.

Joten hyvää matkaa todellisuuden rajojen tuolle puolen!