22. luukku

Talvipäivänseisaus on päivä, jolloin yö on pisimmillään ja päivä lyhyimmillään. Yleensä tämä tarkoittaa aikaväliä 21.12 – 22.12 esimerkiksi aikavyöhykkeistä ja karkauspäivistä riippuen. Tänä vuonna ja täällä Suomessa tuo kyseinen hetki ja päivä on tänään, 22. päivänä joulukuuta kello 0.23. Greenwichissä virallinen seisauksen hetki on ollut jo eilen, 21. päivänä kello 22.23, mutta nyt alkaa mennä hiustenhalkomiseen, joten.. selitetäänpä virallsesti. Tieteellisesti sanottuna pohjoisnapa on tuona minuuttina niin kaukana Auringosta kuin mahdollista ja koko napapiirin alue kaamoksen vallassa. Luultavimmin sinä, joka tätä joulukalenterinluukkua luet, myöhästyit niin sanotusta H-hetkestä, mutta mitäpä tuosta. Päivä on joka tapauksessa juuri tänään lyhyin, joten jos tahdot nähdä päivänvaloa niin voisi olla järkevää esimerkiksi avata verhot.

Tätä kyseistä seisauspäivää on juhlittu ympäri maailmaa kivikaudesta lähtien ja esimerkiksi Mayojen kuuluisa vuoteen 2012 -loppuva kalenteri loppui talvipäivänseisaukseen tuona kyseisenä vuonna. Tietenkin Mayojen eteläisellä pallonpuoliskolla tämä lopun päivä tarkoitti Suomessa kesäpäivänseisausta, eli toisin sanoen täälläpäin maailman olisi pitänyt loppua vuoden pisimpänä päivänä. Juhannus on tunnetusti vaarallinen..

Talvipäivänseisaus on ollut ja on edelleenkin merkittävä juhlapäivä. Ennen kristinuskon leviämistä Rooman valtakuntaan 25. joulukuuta, eli heidän kalenterinsa mukaan talvipäivänseisauksen päivä, oli “Voittamattoman auringon päivä”, joka sittemmin omittiin Jeesuksen synttäripäiväksi ja nykyiseksi joulupäiväksi, vaikka kalenteri vaihtui ja 25. päivä ei enää täsmännytkään aivan seisauksen kanssa.

Useiden germaanisten kansojen talven juhlan nimestä “yule” on väännetty suomeen sekä “joulu” että “juhla”. Nykyään yulea viettävät esimerkiksi wiccat, joille päivä on aurinkovuoden ensimmäinen päivä ja jona juhlistetaan sekä keskitalvea että auringonvalon tulevaa lisääntymistä. On erityisesti aika tehdä ennustuksia ja yrittää kurkkia tulevan puolelle.

 

Nienna Lagus