8 vinkkiä graduntekijälle

Teksti ja kuva: Milja Leskinen


1. Valitse aihe tavoitteiden mukaan

Aiheen valinta on ensimmäinen askel graduprosessissa. Aihetta pohtiessa kannattaa miettiä omia kiinnostuksen kohteita ja tavoitteita. Onko gradu pakollinen paha, jonka haluat alta pois ilman suurempaa stressiä? Koetko, että gradu voisi olla ponnistuslauta jatko-opintoihin?


Gradun aihe vaikuttaa osittain siihen, kuinka työläs gradusta tulee. Valitsetko paljon tutkitun aiheen, josta löytyy hyvin lähdekirjallisuutta? Vai haluatko tuottaa uutta tietoa vähän tutkitusta aiheesta?


2. Mieti gradun rajaus ja menetelmät


Rajauksen ja menetelmien suunnittelu auttaa pitämään työn paremmin kasassa. On helpompi lähteä liikkeelle rajatusta osa-alueesta kuin tarttua laajempaan aihekokonaisuuteen.


Jos tutkimusmenetelmän valinta tuntuu vaikealta, kannattaa kysyä apua esimerkiksi seminaarin ohjaajalta. Menetelmäkirjallisuuden lukeminen voi auttaa eteenpäin ja moni on hyötynyt myös Menetelmäpolkuja humanisteille -sivusta.


3. Kirjoita sisällysluettelo ja johdanto


Sisällysluetteloa voi käyttää kehyksenä työlle. Sisällysluettelo muuttuu graduprosessin myötä, mutta myös keskeneräinen sisällysluettelo auttaa jäsentämään gradua alusta saakka. Tutkimusaihetta on helpompi käsitellä, kun tekstiä ryhmittelee otsikoiden mukaisesti.


Kirjoita johdantoluku itseäsi varten. Kirjoita johdantoon kaikki se, mitä tiedät tutkimuksesi eri vaiheista. Kirjoittamalla johdannon teet itsellesi selväksi mitä sinun tulee gradussasi tehdä.


4. Kirjoita joka päivä


Kirjoita gradua päivittäin. Tekstin ei tarvitse olla heti priimaa, sillä sitä ehtii muokata myöhemmin. Vaikka kirjoittaminen ei aina sujuisi, kannattaa kaikki mieleen tulevat oivallukset kirjoittaa muistiin.


Joillain voi toimia aikataulusuunnitelma, jossa pyritään kirjoittamaan tietty sivumäärä päivässä tai viikossa. Voit kokeilla myös tällaista menetelmää.


5. Tee muotoilut valmiiksi


Tee gradun ulkoasusta valmiimman näköinen. Sisällysluettelon lisäksi voit tehdä nimiösivun ja lisätä abstraktin lomakepohjan.


Jos olet visuaalinen ihminen, voit myös miettiä otsikoiden ja leipätekstien fontteja sekä sivujen reunamarginaaleja. Muotoilujen jälkeen työ saattaa tuntua valmiimmalta. Ainakin se näyttää ulospäin paremmalta, mikä taas voi motivoida eteenpäin.


6. Pyydä ohjaajalta palautetta


Omalle tekstille sokeutuu helposti. Ajoittain kannattaakin pyytää palautetta graduohjaajalta. Kannattaa keskustella ohjaajan kanssa tavoitteistasi, niin saat sellaista palautetta mitä tarvitset.


Jos gradun aikatauluttaminen tuntuu hankalalta, kannattaa sopia ohjaajan kanssa välietapeista. Voitte esimerkiksi sopia, että tiettyyn päivämäärään mennessä jokin luvuista tulee olla kirjoitettu.


7. Hyväksy, että aikataulut venyvät


On hyvä, jos sinulla on jonkinlainen aikataulu gradullesi. Välillä aikatauluista on kuitenkin pakko joustaa. Vaikka kuinka suunnittelisit saavasi litteroinnit viikossa valmiiksi, voi suuri työmäärä viedä aikaa odotettua kauemmin.  


Joskus aikataulut venyvät muista syistä. Tutkimushaastateltava voi lykätä haastattelua tai ohjaajasi ehtii antaa palautetta vasta kahden viikon päästä. Aikataulujen kanssa ei kannata olla ehdoton.


8. Varaa aikaa viimeistelyyn


Loppuvaiheessa voit kysyä esimerkiksi kaveriasi oikolukemaan gradu kirjoitusvirheiden varalta. Oikoluku ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Viimeisiin vaiheisiin kannattaakin varata aikaa.


Gradun tarkastus- ja arvosteluprosessissa on useita eri vaiheita, jotka vievät oman aikansa. Päätös arvosanasta tulee kuitenkin aina kuukauden sisällä työn tarkastukseen jättämisestä. Sen jälkeen päätös hyväksytetään vielä laitoksen johtajalla. Lopussa saatat joutua odottamaan, mutta toisaalta voit jo huokaista helpotuksesta, sillä oma osuutesi on tehty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *