Rapina – yhdistystoiminnasta potkua työelämään

(Tämä tässä on sivustomme ensimmäinen postaus, jossa corpuslaiset puhuvat opiskeluun, työntekoon ja omaan alaan liittyvistä kokemuksista. Jos haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteyttä tiedottajaamme Vilmaan. Yhteystiedot löydät Hallitus ja vastaavat -sivulta.)
kuva: Anna Pulkkinen

teksti: Anna Pulkkinen ja Anniina Nirhamo

Hei! Olemme Anna ja Anniina, viidennen vuoden kirjallisuuden opiskelijat. Olemme olleet Rapinan jäseniä pari (Anna), kolme (Anniina) vuotta. Olemme kokeneet Rapinan oivana paikkana saada kokemusta ohjaustyöstä ja tutustua oman alan ihmisiin.


Rapinan kautta olemme päässeet ohjaamaan useita kertaluontoisia sanataidepajoja niin päiväkodeissa, kouluissa kuin erilaisissa kirjallisuusalan tapahtumissa. Pajoissa esimerkiksi tarinoidaan, keksitään satuhahmoja ja päästetään luovuus valloilleen kuvataiteellisen ilmaisun kautta.
Olemme olleet mukana Rapinan dekkaripajoissa, joissa ryhmä nuoria kutsutaan selvittämään kadonneen perintövaasin mysteeriä. Päivän aikana Rapinan näyttelijät ohjaavat sanataidepajoja samaan aikaan, kun nuoret etsivät ratkovat rikosta. On kiinnostavaa seurata, miten aluksi skeptiset nuoret vetäytyvät rikoksen selvittämisen imuun. Ohjaajallakin on hauskaa, kun tarina muuttuu koko ajan sen edetessä.


Olemme myös yhdistäneet sukupolvia Sanasilta-hankkeissa, joissa pidämme yhteisiä sanataidehetkiä päiväkoti-ikäisille ja palvelutalojen asukkaille. Vaikka välillä yhteisen tekemisen keksiminen oli vaikeaa, laulaminen toimi aina. Sekä nuorimmille että vanhimmille osallistujille Sanasilta-tunnit olivat jännittävä, erilainen ja virkistävä hetki viikon keskellä.

kuva: Anniina Nirhamo


Rapinassa pääsee kehittämään monipuolisesti kulttuuri- ja sanataidealalla vaadittavia taitoja. Ohjauskokemuksen myötä karttuvat ryhmänohjaustaidot ja toiminnan suunnittelussa koetellaan organisointi-, projektinhallinta- ja ideointikykyä. Rapinan kautta voi toteuttaa omia visioita niin paljon kuin sielu sietää! Vanhemmat jäsenet auttavat aina uudet alkuun. Ohjauskeikkojen määrä riippuu paljon omasta aktiivisuudesta. Jokaisen projektin kohdalla rahoitus ja markkinointi ovat haastavimmat puolet: mistä saadaan raha toteutukseen ja miten löydetään osallistujat, kun rahaa markkinointiin ei ole käytettävissä?


Lisäksi Rapinassa tutustuu väkisinkin yhdistystoiminnan periaatteisiin, apurahahakemusten tekemiseen ja muihin kulttuurialan kiemuroihin. Teemme yhteistyötä useiden eri toimijoiden kanssa, joten yhdistyksen jäsenenä on mahdollisuus tutustua oman alan ihmisiin. Olennaista Rapinan toiminnassa ei ole vankka kokemus sanataideohjaamisesta, vaan innokkuus, aktiivisuus ja luovuus sekä avoimuus kohdata erilaisia ihmisiä.


Rapinassa sanataide ymmärretäänkin laajasti. Tavoitteenamme on rohkaista jokaista löytämään oma ilmaisutapansa. Kirjoittamisen ohjaamisen lisäksi liikumme myös draaman, teatterin, musiikin, median, sarjakuvan ja kirjallisuusterapian alueilla. Kaikkia rapinalaisia yhdistää intohimo luovaan toimintaan.


Etsimme parhaillaan uusia rapinalaisia! Lue lisää jäsenhausta täältä.

kuva: Anniina Nirhamo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *