Aloite sukupuolineutraalista pukuhuoneesta yliopistoliikunnalle

Corpukselle on tullut Susi Nousiaiselta erinomainen ja tärkeä aloite sukupuolineutraalista pukuhuoneesta Jyväskylän yliopiston liikuntarakennukselle.  Corpus on vienyt aloitetta eteenpäin sopovaliokunnan kautta ja seuraamme asian etenemistä.

Tähän mennessä Magna Carta, Svenska klubben, Imago, Abakus, Puolue ry, Parku ry, Trioli, Radikaali, Sputnik, Fokus, Mephisto, Sane, Nefa, Stimulus, Sturm und Drang, Tosine, Lööppi ja JYYn sosiaalivaliokunta ovat lupautuneet mukaan tukemaan aloitetta. Toivoisimme mahdollisimman monen ainejärjestön osoittavan tukensa aloitteelle.

Aloitteen voi lukea kokonaisuudessaan alla.

Päivitys: Aloitteen alle on lisätty vastauksia muutamiin kysymyksiin ja päivitetty mukana olevia tahoja.


Sukupuolineutraali​ ​pukuhuone​ ​yliopistoliikunnalle

Ehdotamme sukupuolineutraalin pukuhuoneen avaamista käyttöön Jyväskylän yliopiston Liikunta-rakennukselle.

Yliopiston Liikunta-rakennus on laajasti eri alojen opiskelijoiden käytössä ryhmäliikunnan ja kuntosalin puitteissa. Tällä hetkellä rakennuksella on käytössä erilliset pukuhuoneet miehille ja naisille, mutta sukupuolineutraalia pukuhuonetta ei ole. Yliopiston tasa-arvotoimikunta on sitoutunut tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain toteutumiseen oppilaitoksessa (https://www.jyu.fi/hallinto/toimikunnat/tasa-arvotoimikunta), joten toivomme, että mahdolliset tilat sukupuoliuneutraalille pukuhuoneelle kartoitetaan ja järjestetään välittömästi.

Sukupuolineutraalia pukuhuonetta käyttävät ne opiskelijat, jotka eivät koe sukupuoli-identiteettinsä takia turvalliseksi yksinomaan naisille tai miehille suunnattuja pukuhuoneita. Tällaisia opiskelijoita ovat muun muassa muunsukupuoliset ja ne, jotka ovat käymässä läpi sukupuolen korjausprosessia, mutta kokevat epämukavaksi katseet ja kyseenalaistuksen siitä kuuluvatko tietyn pukuhuoneen käyttäjäryhmään. Tällaiset sosiaaliset tilanteet johtavat siihen, että sukupuolineutraalin pukuhuoneen puuttuessa nämä opiskelijat jättävät ryhmäliikunnan ja kuntosalilla käymisen väliin kokonaan.

Toivomme, että tämä sosiaalinen paine, joka haittaa osan opiskelijoista hyvinvointia, otetaan tosissaan ja sen poistamiseksi toimitaan. Käytännössä sukupuolineutraalia pukuhuonetta ollaan kokeiltu Turun yliopiston CampusSportin tiloissa, ja liikuntakoordinaattori Joonas Niemi on pitänyt muutosta kannattavana. Turun projektista, jota avustivat yhdenvertaisuusasiantuntijat, voi lukea lisää Turun ylioppilaslehden artikkelista:

https://www.tylkkari.fi/uutiset/yliopiston-vessoista-tehdaan-sukupuolineutraaleja .

Kun opiskelijoita kannustetaan liikkumaan ja epätasa-arvoistavat rajoitukset poistetaan, koko yliopiston yhteisö hyötyy muutoksista.


Tässä vastaukset muutamiin kysymyksiin:

Kysymys 1:

Eli siis muutetaanko kaikki liikunnan pukuhuoneet sukupuolineutraaleiksi?

Ei muuteta. Tarkoituksena on vähentää osallistumisen esteitä ja tehdä osallistumismahdollisuuksista yhdenvertaisempia. Miesten ja naisten pukkarit säilyy, mutta myös muille halutaan pukuhuone. Kukaan ei ole ehdottanut miesten ja naisten pukuhuoneista luopumista.

Kysymys 2:

Onko muutos mahdollinen? Vaatiiko se kalliita remontteja?

Muutos on mahdollinen, helppo, edullinen ja vain tahdosta kiinni. Liikunnalla on esimerkiksi pienempiä pukuhuonetiloja, joista yhden voisi muuttaa kylttiä vaihtamalla kaikille sukupuolille avoimeksi pukuhuoneeksi.

Aloitteessa ei esitetä tiettyä toimintatapaa, jolla parannus toteutettaisiin. Aloite esittää vaatimuksen muutoksesta ja perusteet sille. Aloitteessa ei määrätä, miten parannus toteutetaan, vaan toteutustavan valinta jää yliopistolle. Voimme ehdottaa vaikka juurikin pikkupukkarin kyltinvaihdosta, mutta itse aloite ei velvoita yliopistoa mihinkään tiettyyn ratkaisuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *