Jyväskylän yliopisto uudistuu: Mitä tapahtuu ja miten se vaikuttaa meihin?

Jyväskylän yliopiston hallitus päätti yliopistossa tehtävistä rakenneuudistuksista 26.1.2016. Taustalla on valtion leikkaukset, jotka pakottavat yliopistot säästämään ja tulemaan toimeen pienemmillä resursseilla. Yliopistoilta vaaditaan profiloitumista ja Jyväskylän yliopistossa tapahtuu tähän tietoon ensi vuoden alusta seuraavanlaisia muutoksia:
1. Jyväskylän yliopiston kirjasto, tiedemuseo ja mahdollisesti arkisto yhdistyvät. 
2. Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta hajotetaan ja psykologian laitos siirtyy kasvatustieteiden tiedekuntaan sekä yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos humanistiseen tiedekuntaan. Uuden tiedekunnan nimeksi tulee todennäköisesti humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta. 
3. Humanistisessa tiedekunnassa yhdistyvät taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos ja musiikin laitos sekä kielten laitos ja viestintätieteiden laitos. Yhteisöviestinnän oppiaine saattaa rehtorin päätöksestä siirtyä kauppakorkeakouluun. 
4. Laitosrakenne poistetaan liikunta- ja terveystieteiden tiedekunnasta sekä informaatioteknologian tiedekunnasta. 
Uudistuksista huolimatta Jyväskylän yliopistossa vältetään irtisanomiset toisin kuin esimerkiksi Helsingin yliopistossa. 
Mitä tästä kaikesta sitten seuraa? Meitä corpuslaisia koskettavat eniten kohdat 1, 2 ja 3. Kirjaston, museon ja mahdollinen arkiston yhdistäminen voisi tarjota museologeille uudenlaisia mahdollisuuksia. Humanistien ja yhteiskuntatieteilijöiden yhteinen tiedekunta voi edistää monitieteisyyttä ja esimerkiksi parempaa tukea monitieteisiin opinnäytetöihin. 
Taikun ja musiikin laitoksen yhdistyminen on käytännön tasolla vielä auki. Yhdistymistä pohditaan opetussuunnitelmatyössä, mutta yhteisiä OPSeja ei ole tulossa vielä kaudelle 2017-2020. Ainejärjestötoiminnassa mietitään yhteistyön mahdollisuuksia. Musiikin laitoksella on kaksi ainejärjestöä: Pedaali ja Trioli.

Anniina Nirhamo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *